Volop activiteiten in de regio tijdens de “Coming Outweek”

NIEUWE PEKELA – Tijdens de Coming Outweek van 5 tot en met 13 oktober zijn er in de regio Zuidoost Groningen volop activiteiten. Met Roze 50-plus in Oldambt en de werkgroep LHBTI Veenkoloniën-Westerwolde de andere delen van de regio is de regenbooggedachte goed vertegenwoordigd.

Aanleiding tot de activiteiten tijdens de Coming Outweek is de internationale Coming Outdag. Het verwijst naar het moment dat mensen die behoren tot de LHBTI (Lesbisch, homoseksueel, bi-seksueel, transgender, interseksueel) uit “de kast” komen. Ze vertellen dan voor het eerst aan hun familie, vrienden, collega’s hoe ze in elkaar steken, wie ze werkelijk zijn. Vaak een grote, soms zelfs angstaanjagende stap.

De Coming Outweek begon voor deze regio al op 2 oktober met een prachtig en gevoelig concert van Toby Beard in de Kiepe in Nieuwe Pekela. Daarvan kunt u hier een mooie compilatie zien, gemaakt door Fred Stötefalk.

De agenda voor de rest van de week: 
– Zaterdag 5 oktober, 20.30 uur: LHBTI-feest “Out & Proud voor jong en oud!” in de HarbourClub, Havenkade-West 3, Winschoten. Iedereen die diversiteit een warm hart toedraagt is van harte welkom. De entree is gratis.
– Dinsdag 8 oktober, 20.00 uur: Film “Carmen & Lola” (2018). Regie: Arantxa Echevarriain Cultuurhuis De Klinker, Mr. D.U Stikkerlaan 251, Winschoten.
– Vrijdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag
8.36 uur het hijsen van de Regenboogvlag aan het gemeentehuis in de Langestraat in Winschoten door burgemeester Cora-Yfke Sikkema. 

Dit vroege en precieze tijdstip komt door het initiatief van de provincie dat er iedere minuut in één van de gemeenten een regenboogvlag aan het gemeentehuis gehesen wordt.  Hierna is er in de raadszaal een ontbijtbijeenkomst van het College van B&W, ambtenaren en LHBTI inwoners. Aansluitend zal een delegatie van Statenleden de gemeente Oldambt aandoen om van gedachten te wisselen over inhoud en voortgang van het LHBTI-beleid.

8.37 uur het hijsen van de regenboogvlag in Pekela, bij het gemeentehuis aan het Raadhuisplein, aansluitend kunnen de LHBTI gemeenschap op de koffie bij wethouder Busemann. 
8.38 uur het hijsen van de regenboogvlag in Stadskanaal bij het gemeentehuis door burgemeester Froukje de Jonge.
8.39 uur het hijsen van de regenboogvlag in Veendam, gemeentehuis Westerwolde presenteert een ‘Kleurrijk Westerwolde’

Startnotitie seksuele- en genderdiversiteit gemeente Westerwolde klaar

Vrijdag 11 oktober 2019, op de landelijke Coming-Outdag, hijsen alle Groninger gemeenten vanaf 8.30 uur in estafettevorm de regenboogvlag.

Om 8.41 uur hijst wethouder Giny Luth de regenboogvlag bij het gemeentehuis in Wedde. Inwoners en belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Omdat de gemeente Westerwolde meer wil doen dan alleen de vlag hijsen, wordt die ochtend ook de ‘startnotitie seksuele en genderdiversiteit’ gepresenteerd.

Startnotitie seksuele en genderdiversiteit

Er is de afgelopen maanden samen met een externe klankbordgroep gewerkt aan de startnotitie seksuele en genderdiversiteit. Deze startnotitie Kleurrijk Westerwolde ligt vrijdagochtend 11 oktober ter inzage op het gemeentehuis in Wedde.

Inwoners en belangstellenden zijn na het hijsen van de vlag welkom om met de gemeente en de klankbordgroep in gesprek te gaan over deze startnotitie en over het LHBTI-leven in Westerwolde.

In aansluiting op de presentatie van de startnotitie volgt ook nog een bezoek van een tiental statenleden.

Rond 9.30 uur zullen zij per bus arriveren, rond 10.00 uur vertrekken zij weer richting Oldambt en Stadskanaal. Het doel van de bustour van de Statenleden is het zich laten informeren wat verschillende gemeenten organiseren op 11 oktober.

Statenleden willen graag meekrijgen wat er gebeurt in gemeenten, wat er goed gaat, en wat evt. knelpunten zijn, en waar de provincie zou kunnen ondersteunen.11.00 uur Opening LHBTI leestafel bij de bibliotheek in Stadskanaal door burgemeester de Jonge. Vanaf half elf is daar iedereen welkom en wordt men opgewacht met koffie met roze koek. Ook hier zullen de genoemde Statenleden een bezoek brengen.

In de middag van vrijdag 11 oktober vindt in zorgcentrum ‘de Blanckenborg’ in Blijham de eerste presentatie plaats van het programma “Aal goud?… Elk en ain zichzulf?!”In dit programma vragen de Groningse zanger Klaas Spekken, pianist Vincent Grit en Roze 50+ ambassadeur Marjet Bos met mooie liedjes en treffende korte verhalen aandacht voor de situatie van oudere LHBTI.

–  Zondag 13 oktober om 16.00 uur organiseert de LHBTI-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Westerwolde en Oldambt een Regenboogviering. Iedereen is van harte welkom in het Witte Kerkje aan de Dorpsstraat 119 in Vriescheloo om gezamenlijk te vieren dat ieder mens zichzelf mag zijn. Na afloop is er een gezamenlijke maaltijd.

Iedereen wordt opgeroepen om op 11 oktober de regenboogvlag in top te hijsen.  Nog geen vlag? Ze zijn te koop bij LHBTI Veenkoloniën-Westerwolde voor 10 Euro. Af te halen in Nieuwe Pekela.
Tel. Thea de Boer 06-4087 3422

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *